Време читања: 5 минута

У смирај 2020.године причати о новосадском фудбалу можемо са поносом и усхићењем. Резултати новосадских клубова у овој години, наговештавају својеврсну фудбалску ренесансу у нашем граду.

Успеси клубова из Новог Сада и приградских насеља говоре о неким новим ветровима који владају на фудбалској сцени. Не остају без одјека и интересовања,војвођанске и српске фудбалске јавности.

Читаоци ових редова помислиће да су у питању успеси Војводине, нису погрешили. Освајање Купа Србије, учешће у Европи, где се наш клуб испрсио пред моћнијим и богатијим, хендикепиран играњем само једне утакмице у гостима, без шансе за поправни на свом терену, раван је пролазу у следеће коло. Позиционирани у врху српског фудбала уз раме вечитима, уз поновно враћања угледа омладинске школе, гледајући пласмане омладинске и кадетске селекције у лигама ФСС, за будућност перјанице новосадског и војвођанског фудбала не требамо бринути.

За многе љубитеље фудбала, резултати другог новосадског суперлигаша, Пролетера, су изненађење, али само за оне који не познају стање у овом клубу. Стабилност, стратегија и континуитет људи који воде клуб са јасним циљевима, доказ су да и „мали“ клубови без традиције и значајних резултата могу да постижу одличне резултате. Ко год изађе на мегдан тиму са „Слане баре“ зна да испред себе има противника који не одступа и којег ће тешко оборити на плећа.

Прва лига Србије је неизвесно такмичење, где новинари и спортски радници жаргонски кажу: „У овој лиги свако свакога може да победи.”

Ми бисмо их исправили: „Само ако актер утакмице није новосадски прволигаш Кабел.” Низ од девет утакмица без пораза, осам победа и једним ремијем, је резултат за сваку похвалу. На теренима фудбалске Србије за момке са „Штранда“ нема непремостиве препреке. Резултати овог клуба последњих година везани су за долазак управе са јасним планом развоја, уз резултате сениорског тима, увек сјајно селектираног и дисциплинованог. Треба истаћи да након много година, Кабел, поново има све селекције у квалитетним лигама ФС Војводине, што је доказ да се у клубу ради плански и са дугорочном стратегијом, а то је у српском фудбалу реткост.

Посматрајући новосадски фудбал и према територијалној заступљености, део града који због његовог настанка у новије доба Новосађани називају “Ново насеље” доживљава прави процват. Фудбалски клуб Младост ГАТ, симбол тог дела града у спортском смислу, позициониран  је на првом месту Српске лиге “Војводина”. Доказ је, да спој привреде и спорта даје врло брзо врхунски резултат. Улагање у инфраструктуру пример је, да данас тамо, од фудбалске руине видимо сређене свлачионице, одличан терен, рефлекторе, трибину за 500 гледалаца. Спортски сектор клуба сјајно води пројекат, тако да у тиму уз проверене играче и са суперлигашке сцене, можемо видети и плејаду младих играча који су препозанали Младост као клуб за развој и афирмацију.

Војвођанска фудбалска лига “Југ”, у којој наступају три новосадска клуба, најзанимљивија је у Војводини у овом моменту. Права мера за клубове РФК Нови Сад, Индекс и Црвена звезду. Клуб са Детелинаре са богатом традицијом играча, тренера и спортских радника поново се вратио својим изворима, раду са млађим категоријама по чему су „Канаринци“ одувек били препознатљиви.

Омладинци РФК Новог Сада наступају у Омладинској лиги ФСС, остале селекције млађих категорија су у лигама ФСВ и ФСГНС, тако да се у нареденим годинама могу очекивати резулатати систематичног рада. Индекс се вратио тамо где му је одувек било место и где се најчешће такмичио, у војвођанску лигу, са посебним шмеком недeљних утакмица у раном јутарњем термину. Управа клуба уз све потешкоће води рачуна и о млађим категоријама, уз максималан труд да им обезбеди услове за тренинг. На Видовданском насељу ништа ново. Такмичарски стабилни, људи који воде Црвену звезду чекају регулациони план и побољшање услова за рад, а у овом моменту само честитке за стрпљење и упорност у вођењу клуба.

Највећи бљесак у овој години и невероватан успех остварило је Јединство из Руменке. Супериорно је протутњало Новосадском лигом, освојило Куп ФСГ Новог Сада, након тога и Куп ФС Војводине. У претколу Купа ФС Србије савладали су прволигаша, Земун, и сада чекају историјску утакмицу Купа ФСС са Војводином. Све похвале за играче,струку и управу Руменчана.

Још један клуб из приградског насеља не треба заборавити, а то је – Ветерник, који крупним корацима иде ка вишем рангу. Низ победа и победнички менталитет су гарант да су на правом путу, уз одличну инфраструктуру и услове за рад, можемо их врло брзо очекивати, са запаженом улогом, на војвођанској фудбаској сцени.

Наравно, да остале клубове нисмо заборавили. У овом излагању акценат је стављен на актуелни такмичарски резултат.

У наредном периоду бавићемо се и проблемима, инфраструктуре ,стручног рада, недостатка спортских радника и осталим стварима што би могли поправити и унапредити у фудбалу.

Надамо се да ће овај чланак, заснован искључиво на чињеницама, бити покретач и осталима да крену путем поменутих.