Време читања: 4 минута

Немања Варгец, кондициони тренер биће наш први тренер-саговорник. Он ће  говорити о веома интересантним стварима,  везаним за саму припрему фудбалера,али и о повредама и превенцији повреда. У наставку прочитајте његово излагање.

Прво искуство стекао је у спортском центру „Спортланд“ код кондиционог тренера Саше Јанковића који му је био ментор. Почео је као волонтер, пратио тренинге и пажљиво упијао његове инструкције. Временом се усавршавао и кроз стални рад стекао углед у Новом Саду, али и широм Војводине. Код младог стручњака данас, на тренинге, опоравак долазе познати фудбалери и судије, попут Лазара Росића, Синише Бабића, Милорада Балабановића, Драгомира Вукобратовића, Николе Комазеца, Милорада Мажића итд.

Недавно је уписао курс за стицање УЕФА „Ц“ лиценце.

Какви су били почеци и зашто си одабрао баш овај позив?

-Љубав према фудбалу ми је усађена од малена и откад знам за себе бавим се спортом. По угледу на мог оца који је био професионални фудбалер, а касније и тренер, мене је заинтересовала физичка спрема играча. Почетак као и сваки је био тежак, превише информација, обавеза и одрицања. Уједно сам волонтирао код Салета Јанковића и редовно похађао факултет. Имао само само деветнаест година и већ сам знао чиме желим да се бавим.

Немањин отац, Дарко био је капитен шампионске генерације београдског Обилића, сезона 1997/1998. Тренутно ради као тренер у иностранству.

Једно време, Немања је провео  радећи у Кини.

-У Кину сам отишао у августу 2019. године и закључио уговор на годину дана. Радио сам у „ХАО-ХАИДОНГ“ академији код легенде кинеског фудбала. Тамо сам био кондициони тренер деци од шест до четрнаест година. Њихов фудбал се не своди на томе да направе играче већ тренирају ради забаве. Моторички су доста слабији од наше деце тако да сам морао прво да их научим природним облицима кретања као што су бочно трчање, трчање уназад, дечије поскоке, колутове итд.

Какви методи се користе за припрему фудбалера и спортиста уопште, пред напоре који их очекују?

-Спорт је врло сурова дисциплина која захтева од фудбалера тј. спортиста много одрицања и посвећености тренингу као и ван њега. Сама припрема фудбалера је врло комплексна и обухвата подизање физичких и психичких способности на виши ниво. Напори и интезитет тренинга се мења из дана у дан , из недеље у недељу и зато они морају да имај јак циљ који ће их мотивисати да преброде то.

Где се одвијају тренинзи, да ли радиш у групама/индивидуално и колико трају?

-Тренинзи се одвијају у теретани тениске академије „Елит“ у Новом Саду где индивидуално радим са фудбалерима. Трајање тренинга зависи од програма који правим појединачно за сваког играча, углавном је то временски сат ипо до два.

Како изгледају тренинзи?

-Прво крећем са динамичким загревањем, затим јачање кора и проприоцепцију са чиме завршавамо загревање. Следећи корак је уједно и главни део тренинга где радим на побољшавању физичких способности у зависности од играча то може бити брзина, експлозивност, максимална снаге, плиометрије. Завршни део нам је мотивациона прича, савет и истезање.

Како функционише опоравак играча након утакмице/ изласка из повреде?

-Различите методе опоравка се користе у спорту, ја најчешће саветујем после утакмице улазак у лед и сан који је по мени пресудан факор у опоравку играча након утакмице. Што се тиче изласка из повреде он мора бити постепен, и зависи доста од психичког стања играча. Први корак је да се направи детаљан план повратка играча на терен. Кад се говори о плану мисли се пре свега на интензитет и обим тренинга као и вежбе које сме на почетку да ради. Завршетак изласка из повреде је постепено дизање минутаже и тежња да се одигра цела утакмица.

Превенција повреда код фудбалера?

-Данашњи фудбал је толико напредовао да неминовно долази до повреда.
Фактори ризика могу бити унутрашњи попут дисбаланса тела, урођених аномалија, претходних повреда или спољашњи као што су неадекватна спортска опрема, неправилан тренинг, непогодни услови и амбијент.
Играчи могу да смање тај ризик од 15%-50% уз бољи сан, опоравак мишића криотерапијом, масажом или контрастним купкама и одмором између тренинга.
На тренингу који је незаобилазан фактор за превенцију повреде се ради стабилизација и проприоцепција. Не сме се занемарити исхрана ни стрес који негативно утиче на психичко стање играча – рекао је Немања Варгец за наш портал.

Захваљујемо се Немањи на издвојеном времену.

На опоравку са једним од најбољих судија на свету, Милорадом Мажићем.