Време читања: 3 минута

Фудбалски клуб Војводина основан је 6. марта 1914. године, заслугом новосадских студената. Док се свет спремао за Први светски рат, група омладинаца ношена љубављу према тада мало популарној и знаној игри, решила је да оснује фудбалски клуб који би представљао српску заједницу у Новом Саду. За име новосадског клуба узет је назив Војводина, како би се нагласило сећање на политичко-територијалну јединицу Војводство Србије у ком су Срби, бар на папиру, добили равноправност у Хабзбуршкој царевини. Међу оснивачима тог дана у штрикерској радњи Саве Шијакова, у данашњој Темеринској улици на месту Технометала, су били будући текстилни индустријалац Миленко Шијаков, будући универзитетски професор Владимир Милићевић, будући хемичар Миленко Хинић, будући правници Раденко Ракић и Каменко Ћирић, Гојко Тошић, Ђорђе Живанов, Бранко Госпођиначки, Живојин Бајазет и будући доктор права Коста Хаџи. Међу њима су били и Миленков брат, Ђорђе Шијаков, и њихов отац, Сава.

Прву утакмицу ФК Војводина је одиграла у Ковиљу, на игралишту „Шајкаша“. За црвено-беле тада су играли углавном ђаци и студенти. Војводина је добила ту утакмицу резултатом 5:0. Међутим, следећи меч, новосадска екипа је одиграла тек 1919. године, након завршетка рата.

Иако повремен учесник прве лиге у међуратном периоду, озбиљнију улогу у првој лиги, Војводина је почела да игра педесетих година 20. века. Први озбиљнији резултат је 4. место 1952/53. године. Наредних година, Војводина је редовно побеђивала фаворите, али није успела да освоји титулу. 1955. године је изборен пласман у Митроп куп (претечу купа УЕФА), а остале су запамћене победе против Роме у Новом Саду са 4:1 и у Риму са 5:4. И наредних година, Воша је учествовала у овом купу и остваривала запажене резултате. Тадашња златна генерација је стекла велике симпатије својом лепршавом игром, а најпознатији играчи су били Вујадин Бошков и Тодор Веселиновић.

Почетком 60-их, извршена је смена генерација и већ 1962. године, Војводина постаје вицешампион. Коначно, 1965/66. године, Воша стиже до прве титуле. Најпознатији играчи овог тима су били Илија Пантелић и Силвестер Такач. У Купу шампиона, Воша стиже до четвртфинала, где је избачена од Селтика из Глазгова, који је те године и освојио овај куп, а једини пораз му је нанела управо Војводина у Новом Саду.

70-их година, Војводина је често била у самом врху табеле, а 1974/75. године је у последњем колу испустила титулу, оставши на другом месту. 1977. године Војводина је освојила свој први европски трофеј, Митропа куп. победивши у групи испред Вашаша, Фјорентине и Спарте Праг.

80-е године су биле кризне, кулминирајући испадањем у другу лигу 1985/86. Уследила је реконструкција тима, који се експресно враћа у Прву лигу, а за две сезоне овај нови тим Војводине осваја другу титулу 1988/99 у једној од последњих сезона пред распад СФРЈ.

90-е године, Војводина дочекује у смањеној Првој лиги СР Југославије. У почетку, Војводина важи за „вечитог трећег“, стиже до јесење титуле 1994. а умало и до трофеја. Од већих успеха је и пласман у финале Купа 1997. године, као и финале Интертото купа 1998. године, да би после разних криза, штрајкова играча и смена руководстава, одређена стабилизација уследила тек 2006. године.

У сезони 2008/09 клуб је имао најуспешнију првенствену сезону од распада Југославије, завршивши је на другом месту, иза Партизана, а испред Црвене звезде.

Војводина је 7. маја 2014. године први пут у историји клуба освојила Куп Србије под вођством шефа Бранка Бабића,победивши Јаодину са 2:0, да би тај исти успех поновила у прошлој сезони, када су Лалатовићеви изабраници у финалу савладали београдски Партизан након извођења једанаестераца.

 

sr.wikipedia.org