Време читања: 2 минута

ДУШАН ТАДИЋ ИЗВОДИ ПОЧЕТНИ УДАРАЦ

У среду се навршава пола века од тренутка када је Велибор Васовић, као капитен Ајакса, подигао пехар намењен освајачу Купа европских шампиона, пошто је клуб из Амстердама, у Лондону, победио грчки Панатинаикос (2:0).

Не дозволивши да избледи сећање на једног од наших најуспешнијих фудбалера, истовремено свог почасног председника, српски Ајакс, негује вредности и идеје славног амстердамског имењака, па у Београду организује манифестацију ”Дан Ајакса”, чија идеја је да се обележи и 25 година битисања на фудбалској мапи Србије овог узорног колектива. Истовремено ће бити организован 11. меморијални турнир у знак сећања на Велибора Васовића.

Епицентар збивања је стадион Вождовца, где ће у 18 часова почети ревијална утакмица две екипе играча пониклих у српском Ајаксу.

Душан Тадић, капитен репрезентације Србије и узданица Ајакса, са улогом покровитеља манифестације, добио је част да изведе почетни ударац.

-Без обзира на чињеницу да је прошло пола века, у Амстердаму, али и у целој Холандији, име Велибора Васовића се изговара и када није у питању обележавање значајних датума. Често сам у прилици да причам са Жак Швартом, једним од његових саиграча и рекордером по броју одиграних утакмица за Ајакс, који тврди да им је Васовић донео неопходну чврстину у игри – каже Душан Тадић.

Под скутима тренера-ствараоца Светозара Чиче, чији бисери су расути, не само широм суперлигашке и прволигашке позорнице, већ и у европским оквирима, стасале су бројне генерације.

-Из српског Ајакса је потекло прегршт одличних играча. Марко Илић је тренутно један од најбољих чувара мреже у Белгији, а добио је позив од селектора Драгана Стојковића. Иван Рогач је капитен Металца из Горњег Милановца, Радован Панков је у Црвеној звезди, Страхиња Крстевски тресе мреже у Естонији, треба истакнути и Александра Десанчића, тренутно у Албанији. Сви они су амбасадори велике породице Ајакс. Списак успешних је дугачак, надам се да ми неће замерити они које нисам споменуо – истакао је Душан Тадић.

Пре почетка ревије, позната оперска певачица Зорица Белић, отпеваће химне Србије и Холандије.

М. Менићанин