Време читања: 5 минута

ФК Војводина и Нижњи Новгород – Нераскидива веза између два клуба и два града

Након што је у недељу завршен јесењи међународни фестивал фудбала „Трофеј Новог Сада“, данас су се ревијалном утакмицом дечака узраста 11 година између ФK Војводина и Нижњег Новгорода, те свечаном церемонијом у просторијама ФЦ „Вујадин Бошков“, опростили пријатељски клубови.

„Трофеј Новог Сада“ је турнир на којем је учествовало 10 екипа из седам земаља, а поред домаћина Војводине, гости су били Нижњи Новгород (Русија), Борац Бањалука (Босна и Херцеговина), Осијек (Хрватска), Ференцварош (Мађарска), Спарта Сарајево (Босна и Херцеговина), Вардар (Северна Македонија), Будва (Црна Гора), Стари аеродром Подгорица (Црна Гора) и Партизан (Србија).

Прво место освојила је екипа Војводине за коју су на овом турниру наступали: Филип Бјељац, Вук Кесић, Урош Аничић, Драган Павловић, Михајло Кресоја, Јагош Калуђеровић, Павле Илић, Данило Ковач, Урош Баста, Филип Јанковић, Петар Чакар, Урош Близанац, Вукашин Рамић, Јован Шкрбић, Вук Бјелић, Вукашин Мићановић, Душан Симић и Душан Цупара, а предводио их је тренер Васа Тепшић.

Другопласирани је био Нижњи Новгород Б, док је трећепласирани био Партизан. Што се тиче појединачних награда, за најбољег играча је изабран Душан Цупара из Војводине, најбољи стрелац је Фјодор Сјуско из Нижњег Новгорода, а најбољи голман Филип Бјељац из Војводине.

Овај фестивал био је још један део важне сарадње и нераскидиве везе између Новог Сада и Нижњег Новгорода, градова побратима, у оквиру које су крајем лета ове године дечаци из омладинске школе „Илија Пантелић“ гостовали у Русији и тамо одиграли неколико пријатељских утакмица са својим вршњацима.

Представници Војводине и Нижњег Новгорода данас су се срдачно поздравили и једни другима уручили поклоне као успомену на још један незабораван сусрет.

У име ФK Војводина и Града Новог Сада, присутне је најпре поздравио председник „старе даме“ Драгољуб Самарџић.

– Свима вама и у име Града Новог Сада и у име ФK Војводина кажем једно велико хвала. Хвала због тога што смо оно о чему смо пре две године маштали, данас и остварили. Показали смо да наше пријатељство, два клуба, два града и два народа, заслужује апсолутну пажњу и да је пред нама лепа будућност. Искрено ми је жао што се сада растајемо, али тај растанак је само привремен до наредног виђања и још веће сарадње. Желео бих да покажемо да је братство између наша два града и два клуба нераскидиво. Увек ћете бити наши драги гости и увек сте добродошли у наш град – рекао је председник Војводине и потом је гостима из Нижњег Новгорода поделио поклоне као успомену на овај пријатељски сусрет.

Он је такође истакао и значај овог сусрета као наставак традиције и поштовања између два клуба и два града.

– Сигурно је да смо сви ми много добили овим сусретом и овим турниром, а најважније је да су наша деца стекла једно искуство које је немерљиво. Сви смо могли да видимо срећу наших дечака, после пенала и победе и тугу голмана, који је одлично бранио, али није успео да донесе победу својој екипи. Можемо да будемо сигурни да са њиховом таквом страшћу, и ми и ви, имамо лепу будућност. На нама свима је најтежи, али и најдражи задатак да водимо нашу децу и да нашим покољењима имамо шта да оставимо, историју наших клубова и наших градова – закључио је председник „старе даме“ Драгољуб Самарџић.

У име руског клуба најпре се обратио Звездин Јуриј Владимирович, заменик директора центра за припрему спортиста Нижњегородске области.

– Председник је на најлепши могући начин описао што смо ми остварили у нашем првом сусрету. Резултат свега тога била је ваша посета у Нижњем Новгороду и овај турнир и поновни сусрет у вашем граду. Још једном желим да се захвалим председнику, администрацији клуба, тренерима, свим људима који су дали допринос за овакав један изузетан догађај. Радујемо се сваком вашем доласку код нас, биће нам изузетно драго да вас дочекамо и да вас угостимо на прави начин. Добио сам задатак и да вам пренесем најискреније поздраве од нашег градоначелника, нашег председника клуба и са задовољством ћемо им пренети све лепе успомене које смо овде доживели. Kада сам први пут био овде, господине председник нам је поклонио фудбалски дрес који се налази у нашем музеју и ја бих сада на сличан начин желео да му узвратим у име нашег клуба. Од срца му поклањам овај дрес у знак поштовања – поручио је Звездин Јуриј Владимирович.

Бираним речима потом се обратио и Мочалов Валериј Јурјевич, саветник генералног директора ФK Нижњи Новгород.

– Импресиониран сам начином на који ви радите са вашом децом у вашој фудбалској школи. Kао бивши тренер млађих категорија могу да приметим колико је труда и рада уложено у рад у млађим категоријама. Ми волимо да кажемо да ако неки клуб има добру академију, онда тај клуб има светлу будућност – рекао је Мочалов Валериј Јурјевич.

Са њим се сложио и први тренер Kапанадзе Давид Таријелович, који је уједно и заменик директора академије за припрему фудбалера Нижњег Новгорода.

– Организација овог турнира била на највишем могућем нивоу. Све је било перфектно од првог до последњег тренутка. Сви смо могли да видимо колико су дечаци у Војводини технички обучени и да имају одличне услове за рад и за даљи напредак – рекао је Kапанадзе Давид Таријелович.

Представници клубова су се на крају уз срдачне поздраве сложили да овакви сусрети треба да постану традиција која ће везу између ФК Војводина, Града Новог Сада и Нижњег Новгорода учинити још јачом.

http://www.fkvojvodina.rs