Време читања: 3 минута

Ветар оптимизма са Детелинаре

У финишу јесењег дела на лидерској позицији војвођанског ”Југа”, смењивала су се четири клуба, а ловорике су, на крају, уграбили фудбалери РФК Нови Сад 1921.
На Детелинари дувају ветрови оптимизма, уз погледе ка српсколигашком друштву. Сезону је на клупи почео Мирослав Горданић, док је од 10. кола штафету преузео амбициозни Владимир Шпоња, претходно завршивши трогодишњу одисеју у Јединству (Руменка). Новосађани су уписали два пораза, у Пећинцима и Шиду, а одбрана са голманом Милошем Ранђеловићем је без премца у лиги.
Два корака иза су фудбалери Хајдука из Дивоша, чији стрелци су имали највише барута ове јесени (36 голова). На обронцима Фрушке горе се сваке сезоне игра добар фудбал, а Дивошани верују да имају капацитет у захтевној трци за прво место. После растанка са тренером Драгославом Антонићем, поверење је добио Драган Милошевић, освојивши 10 бодова из четири меча.
Најпријатније изненађење су фудбалери Доњег Срема 2015. Тим из Пећинаца је летос, кроз бараж, извадио визу за овај ранг такмичења и многима помрсио конце. Вреди издвојити победе у Дивошу (2:0) и Темерину (3:1), тријумф против ”канаринаца” (3:2)…
Слога из Ердевика је синоним одличне организације, квалитетног кадра и континуитета добрих резултата. Поново је уз раме водећима, захваљујући превасходно сјајном учинку на домаћем терену, оличеном у шест победа и ремију, уз гол-разлику 16:4.
За разлику од ранијих година, када су били у доњем делу, фудбалери темеринске Слоге, налазе се на деоби четврте позиције, са 26 бодова. Три кола пре краја, избили су на чело каравана, али су поразима у завршних 270 минута платили цех повредама и картонима, неминовно склизнувши пар степеника.
Позитиван утисак, доминира у погледу Радничког из Шида, који је у другом делу јесени поражен само у Ердевику. Шиђани су, као повратници у лигу, најубедљивији били у двобојима са Будућности и Ветерником (оба пута 4:1).
Слобода је трећу сезону међу војвођанским лигашима отпочела са жељом да подигне лествицу, у односу на прошлу годину, када је трку завршила на петој позицији. Оцена је да екипа из Доњег Товарника није показала све из репертоара и да ће на пролеће пронаћи пут ка водећој петорки.
Рукопис тренера Дејана Вулетића, када је у питању Индекс, био је препознатљив. Ривалима нарочито није одговарао термин недељног матинеа у 10 часова. ”Студенти” су на паузу отишли у серији од пет мечева без пораза.
Уводних шест кола, обележио је низ без пораза Подунавца. Чврста и дисциплинована игра, осликале су се кроз гол-разлику 6:2. Ритам је пореметио непланирани пораз на домаћем терену од Будућности (1:3), а после тешко извојеване победе против последњепласираног Дунава (1:0), уследио је празан ход у двобојима са темеринском Слогом, Ветерником и Индексом. Финиш је вратио осмехе на лица у Белегишу. Играчку каријеру завршио је Марко Живковић, преузевши кормило, током завршна четири кола.
Више се очекивало од Цемента и Јединства, мењали су тренере у јеку првенства, али нису направили жељени искорак. Будућност је стартовала са шест узастопних пораза, касније су Вања Рого и саиграчи донекле поправили утисак, освојивши исти број бодова као домаћини и гости.
Раднички из Нове Пазове, већ је почео да доводи појачања, сходно незгодној позицији на табели. Четири узастопна пораза на крају, уз слаб учинак стрелаца, захтевају реакцију у другом делу сезоне, јер некадашњи прволигаш не заслужује борбу за опстанак.
Немиран сан немају ни фудбалери Младости из Бачког Јарка. Победили су Дунав (3:1), Раднички (1:0) и Јединство (3:1), ремизирали са Ветерником и РФК Новим Садом 1921 (оба пута 1:1), уз десет пораза. Плаво-бели, сходно традицији боље играју по пролећном сунцу.
На зачељу је Дунав из Старих Бановаца, са само шест бодова. ”Аласи” су, после губитка српсколигашке визе, одиграли јесен за заборав, али нису истакли белу заставу и верују да кроз добро одрађен прелазни рок могу да ухвате сламку спаса. Повољна околност је да тимови изнад црвене линије нису пуно одмакли.
М. Менићанин

Грујић водећи стрелац

Јесен је обележио Дарко Грујић (25), везиста темеринске Слоге, стрелац 12 голова. Радиша Богдан (Слобода), постигао је десет, док су Војислав Балабановић (РФК Нoви Сад 1921) и Ненад Перовић (Хајдук), били прецизни осам пута. Феђа Балетић (Подунавац), Никола Кокир (Доњи Срем 2015) и Срђан Ивковић (Слога, Ердевик), уписали су седам рецки.