Милан Раставац нови тренер, Марко Јовановић нови спортски директор Војводине

Време читања: 8 минута

ФК ВОЈВОДИНА

Фудбалски клуб Војводина данас је и званично представио новог спортског директора Марка Јовановића и новог шефа стручног штаба Милана Раставца.

Уз њих, конференцији су присуствовали председник Војводине Драгољуб Збиљић, генерални директор Душан Бајатовић, помоћни тренер Горан Шаула, али и чланови репрезентације Србије (У-17) Милан Мајсторовић, Јован Милошевић, Стефан Букинац, Милан Ковачев и њихов тренер Бране Новаковић, који су остварили велики успех на Европском првенству пласманом у полуфинале.

Присутнима се најпре обратио председник Драгољуб Збиљић.

– Некако ми та 2016. делује далеко, а опет као да је јуче била, али ја тада нисам урадио све што сам замислио и остао сам недоречен. Надам се да ћу у овом и у следећем мандату, јер планирам да останем овде дуги низ година, успети да спроведем наш план, јер и директор Бајатовић и ја знамо шта радимо. Озбиљне резултате праве инфраструктура и струка, а ми ћемо данашњом конференцијом и момцима који су се вратили са Европског првенства, доказати да струка зна да ради свој посао. На Душану Бајатовићу и мени је да инфраструктуру завршимо до краја. Као што знате нов терен са вештачком травом је у завршној фази, а купљен је и нови аутобус којим ће првотимци путовати на летње припреме. Ми желимо да учинимо све да Војводина буде фудбалски клуб број један у Србији. Наравно, струка и играчи морају да ураде свој део посла како би задовољили спортске амбиције. Зашто сам поменуо ту 2016. годину? Мени је и тада велика жеља била да доведем Милана Раставца у Војводину, и да се тада наставила прича, сигурно бих учинио све да га доведем у клуб. Неколико година касније, сам наговештај да могу да се вратим на велика врата у фудбал дао ми је за право да могу да га позовем за ускршње празнике, да попијемо кафу и могу да вам кажем да смо се договорили за три минута. Оно што морам да кажем наглас и Милану Раставцу и Марку Јовановићу и Горану Шаули – добро дошли кући, ви сте први ауторитети Војводине који се враћају у овом нашем мандату. Лично желим да видим бивше играче и у ложи, да вратимо све те наше велике ауторитете, јер желимо и имамо право на локал патриотизам, имамо право да волимо Војводину и да за њу урадимо све. Добро дошли кући и желим вам успешан рад – рекао је Драгољуб Збиљић.

Генерални директор Душан Бајатовић сложио се са председником клуба и најавио да је финансијска консолидација у завршној фази.

– Ми ћемо учинити све, као што је Збиљић и рекао, да завршимо све што је потребно унутар клуба. Морамо да подигнемо главе после тешке сезоне и да кренемо ка напред. Уз нови стручни штаб, појачања и боље резултате, лакше ћемо доћи до оног што је био и мој првобитни задатак – финансијска консолидација Војводине. На неки начин је то сада при крају и можемо да идемо у даље опремање, улагање, инфраструктуру и још бољу организацију клуба. За нас је важна и омладинска школа, јер је циљ да имамо и што бољу производњу играча, јер је и то један од начина да постанемо комерцијални и јачи на тржишту. Моја лична жеља је да постоји свето тројство у српском фудбалу, јер не можете ви тек тако склонити Звезду и Партизан. Збиљић је то назвао локал патриотизмом, ја желим да Војводина буде ту уз Звезду и Партизан, а да се остали прикључе. У Новом Саду су рукомет и одбојка донели много радости за наше навијаче, ми ћемо урадити све да то учини и фудбалски клуб. Ми ћемо учинити све да то омогућимо, а надамо се да ће и струка одрадити свој део посла – рекао је Душан Бајатовић.

Марко Јовановић је одиграо преко стотину утакмица од 2001. до 2006. године, у дресу „старе даме“ и поносан је што се враћа у свој клуб.

– Овде сам играо више од четири сезоне, провео сам најлепше године своје каријере управо у Војводини и одавде сам отишао у иностранство, као што ће и ови момци једног дана. Отишао сам пре 16 година и сада се враћам у улози спортског директора, а ту функцију обављао сам шест година у Радничком из Ниша. Стекао сам искуство, направио сам две године паузу и напунио батерије за нове изазове. Са Радничким сам остварио неке одличне резултате и много трансфера, а то очекујем и сада у Војводини, јер је то овде и недостајало. После разговора са Збиљићем, нисам имао никакву дилему. Предочили су нам јасан план и сигуран сам да ми можемо да одговоримо тим задацима, да Војводина буде у врху српског фудбала, да има резултате, али и да заврши неке велике трансфере, како би клуб могао да функционише. Радује ме што је данас овде поред мене и Милан Раставац, који је био и мој први тренер у Радничком. Имали смо одличну сарадњу током две и по године, направили смо велике успехе и после пет година поново смо заједно. Ту је Горан Шаула, који је и мени био помоћни тренер у Војводини, имали смо и тада лепу сарадњу, надам се да ћемо и сада. Желим да честитам и овим младим момцима који су данас са нама, на изузетном резултату на Европском првенству. Честитам Бранету Новаковићу који је био асистент у том тиму и Радовану Кривокапићу, који их је одлично водио и директору Грујићу који им је омогућио услове за добар рад. Желимо да појачамо струку, не само у првом тиму, већ и шире, јер ми овде заиста имамо много талената. Циљ је и да се самим тим и рад омладинске школе подигне на виши ниво. Већ од осмог јуна када почнемо припреме, неки од њих ће бити прикључени првом тиму. Врло добро знам шта је Војводина и шта представља грб Војводине и сигуран сам да ће са овом позитивним енергијом доћи и наши успеси којима ћемо се сви радовати – изјавио је Марко Јовановић.

Милан Раставац је дете клуба, прошао је млађе категорије „старе даме“ и никада није ни крио да му је сан да буде тренер Воше. Али не само то, већ да буде и успешан тренер Војводине.

– Мој први утисак је – има нас. Има нас који смо вољни да дамо свој допринос да Војводина прави резултате. Сви који ме познају, знају врло добро и мој став да сам ја одувек знао да ћу једног дана постати тренер Војводине. Захваљујем се свима на томе, најпре господину Збиљићу. Мислим да је испред нас лепа прилика, имамо величину и традицију клуба, имамо знање и искуство које смо стекли и имамо нашу вољу и енергију коју смо спремни да потрошимо за Војводину. Нема потребе да причамо о амбицијама Војводине, јер су оне увек највеће. Можемо да причамо о нашем начину на који ћемо доћи до њих. Потреба за победама је нешто што је неминовно, да видимо како ћемо направити нас да будемо способни да побеђујемо и то је мисија коју треба да остваримо заједно. Свако мора да пружи свој допринос, не постоји овај или онај сектор, сви смо ми Војводина и ја чврсто верујем у ту причу. Моја амбиција није била само да будем тренер Војводине, већ да будем и успешан тренер Војводине – рекао је Раставац.

Милан Раставац је најавио да ће Воша играти офанзивно.

– Фазу дефанзивe видим као основ игре у фудбалу, на то се надограђује офанзивни део, којим ће се Војводина верујем много више бавити. У смислу да ће више времена на терену проводити у офанзивном сегменту игре, али за то је прво потребно да нађемо начин који ће одговарати нашем стилу. Офанзивна игра је нешто што ће красити Војводину – истакао је Раставац.

Нови спортски директор Марко Јовановић потом је поручио да је наставио план који је својевремено направио Милан Косановић.

– Ја сам упознат са планом Милана Косановића, он је био и мој пријатељ. Његов план није био везан само за омладинску школу, већ и за први тим и плод тог плана су и ова четири момка који су данас овде са нама. Тај његов план и даље траје. Сигуран сам да ћемо наставити са програмима које је он започео. Сви заједно, и Бране Грујић и Новаковић и шеф струке и ја, заједно треба да радимо на реализацији нашег јасног плана, на ком интензивно радимо 15 дана. О конкретним именима о појачањима и ко би могао да оде, нећемо причати данас. Нећемо много да гледамо уназад, иза нас је тешка сезона, у тренутном тиму сигурно да има много занимљивих играча, али је извесно и да ћемо морати да га појачамо. Не може Војводина да буде задовољна седмом месту на табели. Што се тиче буџета, ми имамо отворен разговор и даље у односу на тржиште и шта тржиште нуди. Причали смо око неких бројки, али је и даље све отворено. Оно што буде потребно за тим, на основу тога ћемо одређивати и буџет – рекао је Јовановић.

Он је уједно најавио и појачања у свим линијама тима, а посебно се осврнуо на потенцијални долазак иностраних играча, као и бивших чланова Војводине.

– Ми смо већ обавили разговоре са двојицом наших играча који знају шта је Војводина и који су играли овде. Видећемо колико је реално у овом тренутку да напусте своје клубове. Жеља постоје, али видећемо да ли је могуће. Размишљамо и о страним играчима и имамо их неколико на листи. Војводина је велики клуб, али морамо је подићи на тај ниво, да озбиљнији страни играчи пожеле да дођу овде. Није само питање новца, већ и маркетинга, српског фудбала и Војводине. Страног играча није лако довести, али борићемо се као клуб на све могуће начине. Не можемо у првом прелазном року да доведемо 10 најбољих играча, тим се гради кроз неколико прелазних рокова и наш план је дугорочан. Нећемо гомилати играче, већ ћемо донети оне праве, макар то сад била двојица или тројица, па на зиму још двојицу, тројицу, па корак по корак – истакао је Јовановић.

Након конференције за медије, председник Војводине Драгољуб Збиљић уручио је поклоне за Вошине представнике на Европском првенству (У-17), тренеру Бранету Новаковићу, Милану Мајсторовићу, Јовану Милошевићу, Стефану Букинцу и Милану Ковачеву.

http://www.fkvojvodina.rs

Поделите са другима!

Go to Top