Време читања: 3 минута

ДУНАВ ИЗ СТАРИХ БАНОВАЦА ПОД ВОЂСТВОМ ТРЕНЕРА МИРОСЛАВА ГОРДАНИЋА САЧУВАО СТАТУС НА ВОЈВОЂАНСКОМ ”ЈУГУ”

После суморне јесени и шест освојених бодова, опстанак фудбалера Дунава из Старих Бановаца на војвођанском ”Југу” деловао је као немогућа мисија. Руководство клуба је одлучило да покуша оно што се у данима зимске паузе чинило тешко достижним, упустивши се у својеврсну авантуру, кроз ангажовање комплетног играчког кадра и тренера Мирослава Горданића. Епилог је познат, под Баиром ће се и наредне сезоне гледати мечеви Војвођанске лиге, јер су ”аласи” током пролећних битака на конто уписали чак 31 бод, остваривши идентичан учинак као првак РФК Нови Сад 1921.

-Уз мој некадашњи клуб са Детелинаре, имамо најбољи пролећни учинак. Немам чаробни штабић, али ово је равно чуду. Опстанак је у истој равни са пласманом у виши ранг, у ситуацији када смо у трку са конкурентима ушли са шест бодова. Многи су нас отписали, али нисмо желели да се предамо без борбе. Пролећни биланс је одличан, уписали смо девет победа, четири ремија и поразе од Будућности и РФК Нови Сад 1921, идентичним резултатом 2:0 – каже Мирослав Горданић (са слике) , тренер Дунава.

Посматрајући статистичке податке, са акцентом на гол-разлику (15:8), евидентно је да стрелци нису били расположени за голгетерски плес, али циљ је остварен.

-Нисмо имали класичног центарфора, најбољи стрелци, били су штопери Драгослав Сремчевић и Александар Ивановић. Ослонили смо се на прекиде, то је дало резултат и одвело нас у луку спаса. Једва смо чекали крај, потрошили смо пуно енергије, целокупан период био је стресан, пошто је свака утакмица носила императив победе. Није било калкулација, пратила нас је и срећа у појединим ситуацијама, као битан фактор. Зато смо и ухватили сламку спаса.

Из ове перспективе, не каје се што је прихватио позив Зорана и Александра Томашевића, челника клуба.

-Пре него што сам засукао рукаве, знао сам да је Дунав, као српсколигаш, имао најдужи стаж, пошто је више од деценије био у ”Војводини”. Добио сам одрешене руке око формирања играчког кадра и захваљујући познанствима стеченим током каријере, успели смо да селектирамо респектабилан састав. Дисали смо истим плућима, одолели бочним ветровима и остварили циљ око којег смо се окупили. Истакао бих и допринос Живана Милутинова, аналитичара у стручном штабу. Сваког ривала је скенирао до танчина и помагао ми у припреми тактике.

Са завршетком утакмице последњег кола, истекао му је уговор, а о плановима за наредну сезону тек треба да буде речи.

-Најпре ћу да разговарам са челницима клуба, имали смо сјајну сарадњу. Ако останемо на истим таласним дужинама, вољан сам да наставим мисију. У случају да се амбиције не подударе, растаћемо се пријатељски. Срце ми је пуно, заједничким снагама, направили смо подвиг вредан дивљења. То је утисак који доминира, када се осврнем на минулих шест месеци – истакао је Мирослав Горданић, тренер Дунава.

М. Менићанин

ШЕСТ ПУТА 1:0

Чак шест победа, фудбалери Дунава, остварили су резултатом 1:0. Минималац им је донео радост у двобојима са Цементом, Јединством, Хајдуком, Подунавцем, Индексом и Ветерником.

-Најтеже је било са Јединством, с обзиром да су Руменчани играли одлично током пролећа. Ништа лакше није ишло ни са Дивошанима, победили смо их голом Марка Миловца, из пенала, у надокнади времена – каже Горданић.