Време читања: 4 минута

 

Вече за незаборав, вече које подсећа на ону лисабонску ноћ, вече великог успеха за српски репрезентативни фудбал. Србија је славила у Ослу против Норвешке – 2:0 (1:0) у последњем колу Лиге Б нација, Србија је освојила прво место у групи, Србија је изборила пласман у елитно друштво (Група А) европског фудбала, на крају Србија је пре него су и почеле квалификације за ЕУРО 2024. изборила бараж за пласман на Првенство Европе! Наравно, Орлови ће, после жреба који следи, желети директан пласман на ЕУРО 2024. у Немачкој, али није лоше имати нешто у резерви. Због свега наведеног честитке играчима, честитке селектору Драгану Стојковићу и стручном штабу, честитке свима којима је Србија у срцу.

СТРЕЛЦИ: 0:1 Влаховић 42. 0:2 А. Митровић 54. Стадион: Улевал (Осло). Капацитет: 28.000. Судија: Матео Лахоз

НОРВЕШКА: Ниланд, Рајерсон (од 57. Педерсен), Ханке-Олсен (од 79. Берг), Естигор, Мелинг (од 74. Бјеркан) ,Едегор, Аурснес (од 57. Ајер), Берге, Ељунуси (од 57. Ларсен), Халанд, Серлот.

СРБИЈА: Милинковић Савић, Вељковић, С. Митровић, Павловић (89. Бабић), Живковић (од 72. Лазовић), Лукић, И. Илић, Тадић (90+2. Ђуричић), Костић (од 72. Радоњић), А. Митровић (90+2. Јовић), Влаховић.

Уводни минуту меча припали су домаћину, али то је практично било све до одмора, јер већ од 10 минута игре питала се само Србија. Норвешка је само једном опасно запретила и то у првом минуту меча када је Халанд био у прилици, али Вања Милинковић – Савић је фантастично реаговао. Наставио је домаћин са притиском, међутим како је време одмицало, Тадић и другови су преузели посед лопте и контролисали дешавања на терену. И гледали смо поуздану задњу линију, сигуран везни ред са Илићем, Лукићем, Тадићем, , по страни веома агилне Костића и Живковића, покретљиве Александра Митровића и Влаховића. Све до 34. минута није било већих узбуђења, а онда је после сјајне асистенције Тадића, Влаховић гађао главом, али Ниланд је спречио већ виђен гол. Нисмо ипак дуго чекали на радост. Играо се 42. минут, све је кренуло од Павловића, наставио је Тадић, уследила је повратна лопта Костића и Влаховић је донео злата вредан гол. У правом тренутку, пред одлазак на одмор.

Наставак је донео сличну причу, само сада без оне уводне иницијативе Норвежана. Ушли су Орлови са великом дозом самопоуздања у друго полувреме, са јасном жељом да потврде квалитет, усуђујемо се рећи, већу класу. И потврдили су је у 54. минуту. Тадић је искористио једну поклон лопту, пронашао је вечерас сјајног Ивана Илића који је проследио лопту до Александра Митровића а зна се шта чека противника када је она у његовим ногама. Прецизан шут и Ниланд ништа није могао да учини. Педесети, јубиларни гол Митровића у дресу са државним грбом, гол за плус два на Улевалу, гол који је Србију приближио великом, великом успеху. И после нове радости слика је остала иста. Норвешка је покушавала нешто да учини са изменама, али прилике су се и даље режале само испред мреже Ниланда. Могли смо славити и убедљивије, било је шанси, али не треба тражити длаку. Наклон Тадићу и саиграчима за све остварено у Лиги нација, пре тога у квалификацијама за Првенство света. Честитке селектору Стојковићу и сарадницима, Србији се диви фудбалски свет на свему што је постигла у претходне две године. А тек долази самит у најбољих у Катару. Радуј се, Србијо!