Време читања: 3 минута

ПОДУНАВАЦ ИЗ БЕЛЕГИША НАЈПРИЈАТНИЈЕ ИЗНЕНАЂЕЊЕ СРПСКЕ ЛИГЕ ”ВОЈВОДИНА”, ОДБРАНА НАЈБОЉА У ЛИГИ

Пет кола пре спуштања завесе на јесењу етапу у Српској лиги ”Војводина”, фудбалери Подунавца из Белегиша, као новајлије, имају четири бода мање од лидера Радничког 1912. Навијачима прија поглед ка табели, јер тренутна трећа позиција њихових љубимаца, уз чињеницу да је одбрана капитулирала само четири пута, наговештава да тим поседује већи потенцијал од првобитно најављене борбе за место у златној средини.
-Нема еуфорије, чврсто смо на земљи, иако из утакмице у утакмицу исписујемо најлепше странице клупског алманаха. Не постоји посебан рецепт за досадашње одличне резултате. Можда је кључни фактор била слобода, коју сам од руководства клуба добио у селектирању тима. Приоритет су представљале људске вредности, а потом играчки квалитет. Све то смо уклопили у систем, где свако ради најбоље што уме у својој зони одговорности. Имали смо добру базу из прошле сезоне, погодили смо са појачањима и добили оквир за лепу причу – каже Марко Живковић, тренер Подунавца.
Белегишани су свих пет победа уписали идентичним резултатом – 1:0. Били су бољи и од Радничког 1912 и Јединства из Старе Пазове, тимова којима дишу за врат, па борбу за јесење ловорике чине занимљивом.
-Пре почетка трке, били смо ношени идејом око пласмана у мирним водама. Потајно сам размишљао о већим крајњим дометима, свестан да смо окупили квалитетне играче и да смо за већину ривала, као новајлије у лиги, потпуна непознаница. Било ми је битно да дисциплина у игри чини звезду водиљу. Посматрано кроз призму чињенице да смо добили само четири гола, несумњиво је да одбрамбена линија успешно носи огроман терет, потпомогнута остатком екипе. Одбрана почиње од најистуренијег играча, јер фудбал је тимски спорт.
Инсистирање на војничкој дисциплини, последица је карактера и опредељења током богате играчке каријере. Такав је био носећи дрес Обилића, Модриче, Бежаније, шведског друголигаша Сиријанске, Дечића (Тузи), Борца из Бањалуке, Инђије, Јединства (Сурчин), Омладинца (НБ), али и Подунавца, где је окончао играчку каријеру.
-Формирали смо озбиљан стручни штаб. У раду ми помажу Душан Мрачајац, брат Милош Живковић, Александар Ћосо и тренер голмана Иван Ђорђевић. Пред нама је још пет јесењих испита, са простором за доказивање вредности. У Белегишу ћемо да угостимо Хајдук 1912 и Борац из Шајкаша, а гостујемо ОФК Бачкој, Динаму 1945 и Нафтагасу. Досадашњи учинак је подигао ниво самопоуздања до максимума, али нема опуштања у лиги где свако може да буде камен спотицања. Предстојеће гостовање у Бачкој Паланци биће тест за нашу жељу да јесењу етапу завршимо као део водеће петорке – јасан је Марко Живковић, тренер Подунавца.
Крајем новембра, искусни штопер Драган Сарачевић, прославиће 30. рођендан. Наставио је континуитет одличних игара из прошле сезоне, па је са капитенском траком, најбоље оцењени играч Подунавца у досадашњем делу трке. Поред њега, чврстини бедема, допринео је учинак обојице голмана, затим Немање Качара, Срђана Цветковића, Бошка Гајића и бонуса Николе Јовановића.
-Бројке су неумољиве. На седам мечева, мрежа нам је остала нетакнута, док је наш голман несавладан последњих 270 минута. Покретачка енергија је сјајна атмосфера у свлачионици, одскочна даска за пут до треће позиције. Нема лаких утакмица у лиги, свака је захтевна и изискује висок ниво концентрације и физичке припремљености. Победе у двобојима са тимовима испред нас на табели, доказ су да наш учинак није плод случајности, већ да је проистекао из дисциплине и одличног вођења са клупе. Даћемо све од себе да и преосталих пет јесењих испита положимо без одласка на поправни – рекао је Драган Сарачевић, капитен Подунавца.
Од седам постигнутих голова, испод четири, налази се потпис нападача Марка Лабовића (26), који је летос стигао из Радничког (НП). Минулог викенда, високи центарфор, пресудио је Бечејцима, потврдивши добру форму.
-Знао сам где долазим и из ове перспективе нисам погрешио у избору средине. Српсколигашко такмичење не трпи импровизације, добро смо се припремили за изазове, али смо на прву победу чекали до четвртог кола, када смо надвисили Сомборце и кренули да се пењемо на табели. Из седам постигнутих голова, освојили смо 18 бодова и приближили се врху, уочи јесењег расплета. Не гледамо у туђа дворишта, посвећени смо нашој игри, јер чим спроведемо у дело замисли стручног штаба повећава се ниска успеха. Нисам оптерећен личним учинком, али задовољство је двоструко када гол донесе три бода – истакао је Марко Лабовић, водећи стрелац Подунавца.
М. Менићанин

ВЛАЈИЋ ОПРАВДАО ПОВЕРЕЊЕ

Уместо повређеног голмана Мијата Трифуновића, ослонца тима током прошле сезоне, између статива је од шестог кола Вук Влајић. Према досадашњем учинку, оправдао је поверење.
-Једва чекам да се Трифуновић опорави, па да ме опет боли глава ко ће да стане на гол. Нисам ниједног тренутка сумњао у Влајићеве могућности, имамо два одлична голмана – истиче Марко Живковић.