Време читања: 4 минута

Репрезентација Србије игра 2. децембра трећи меч групне фазе на Првенству света у Катару. Пред један од најважнијих дуела у историји нашег фудбала, против Швајцарске ( 20,00) на трави стадиона 974 у Дохи, на последњој конференцији за медије пред меч одлуке, били су селектор Драган Стојковић и Александар Митровић.

„Оно што мене занима и јавност наравно, јесте здравствено стање играча. Стање је добро, сви играчи су тренирали, осећају се добро и на располагању су за утакмицу са Швајцарском. Не, нисам читао ништа после меча са Камеруном, а и да јесам, не бих се бавио тим стварима. Ми бисмо волели да причамо о њиховом сиру и да пронађемо рупе које прижељјујемо. Знали смо још приликом жреба да је Бразил друга димензија, а да ће за друго место да се боримо Швацарска, Камерун и ми. Знали смо да ће последња утакмица бити од велике важности и то се дешава. Покушаћемо да пронађемо пут до резултата који нама треба, а нама треба само победа. Учинићемо све, у то немој да сумњате, имамо и снаге, и знања, и талента да то остваримо. Неће бити лако, сведоци смо многих изненађења на Првенству света, али даћемо све од себе. Да ли можемо бити на нивоу као у Лисабону и Ослу? Као што сам рекао, знали смо да ће одлучивати трећи меч у групи. Сви имамо емоције и не би могао да се бави овим послом, ни тренери, ни играчи, ни навијачи који долазе са великом емоцијом на стадион. Сваки бод, сваки гол је важан. У случају да победимо Швајцарску, видећете коју тежину има бод против Камеруна. Не знам шта људи мисле. Па и други играју фудбал. Сами одлучујемо о својој судбини и то је најважније. У једнох фер плеЈ игри желимо резултат који нас води даље. Чак и они који нас не подржавају…Нећу да коментаришем. Чека нас тешка утакмица, играчи ће дати све од себе, у то сам сигуран. Што се тиче формације, видећете сутра. Све три опције су у игри. Радили смо неке ствари у тактичком смислу, у офанзивном и дефанзивном делу. Да се не дешавају грешке које су нас коштале победе против Камеруна. Да ли ћемо играти са једним, двојицом или тројицом нападача…Важно је да свако да свој максимум. Оно што је за нас важно јесте да имамо фул концентрацију. Влаховић? Спрема је за утакмицу и његово стање је неупоредиво боље него што је било када смо дошли у Доху. И биће у конкуренцији за тим, а не могу сада да говорим о саставу тима. Ниједан тренер то не ради. Шта ће да пресуди? Добра игра, онај ко направи мање грешака, веће су му шансе да победи. Ако будемо правили глупости као против Камеруна, шта онда да очекујемо. А не може ни тај резултат 3:3 да се гледа трагично. Мислим да би требало више поштовања показати према сваком ривалу. Шта смо то ми до сада показали ? Били прваци света, играли финале, полуфинале? Мени је важно да Србија игра добар фудбал, а имаћемо испред себе веома доброг ривала који је у квалификацијама био испред једне велике репрезентације, Италије. Све екипе које су овде могу да направе проблем. Учинићемо све да победимо, а да ће бити лако, неће. Никад није било лако, ни у Лисабону,  ни у Ослу. Пут до победе постоји, само га треба пронаћи. Поштујемо састав Швајцарске, одличан су тим, али поштујемо и себе. До циља смо увек долазили тежим путем. Ми смо добар тим, ми смо заједно, ми смо група, све док смо овде, тако ће бити. Дочекујемо утакмицу у одличном расположењу и једва чекамо да почне меч“.

Александар Митровић не крије да играчи једва чекају меч са Швајцарском…

„Све зависи од нас. Екипа је показала када је најпотребније, у Лисабону и Ослу, да може бити јака. Гледамо себе, верујемо у себе. Осећам се добро, прилично сам спреман. Све жељно ишчекујемо утакмицу. Пре четири године је била нека друга утакмица, све је сада другачије, и екипа и селектор. Фокусирани смо на оно што нас чека, фокус је на нама да ми одиграмо како селектор тражи од нас и убеђен сам да ако ми одиграмо како треба, да ћемо проћи даље. Ово је за нас једна од најважнијих утакмица у последњих неколико година и не желим да размишљам много унапред. Влаховић је наоштрен као и сви ми, Јовић такође. Имати Влаховића у екипи, значи много. Свако ко буде у тиму, показаће оно најбоље. Шта би могло да одлучи? Добро се познајемо. Одлучују жеља, хтење, воља, детаљи, концентрација је важна. Ко буде мање грешака правио. Надам се да ћемо то бити ми“.