Време читања: 4 минута

УЗБУДЉИВА ТРКА НА ВОЈВОЂАНСКОМ ”’ЈУГУ”, ДИВОШАНИ ТРИ КОРАКА ИСПРЕД СЛОВЕНА, ДОК ЕРДЕВИЧАНИ ВРЕБАЈУ ИЗ ПРИКРАЈКА

Посматрано кроз призму бројки и остварених резултата, фудбалери Хајдука из Дивоша, обележили су јесен на војвођанском ”Југу” и заслужено приграбили ловорике. Није први пут да, током шестогодишње одисеје међу војвођанским лигашима, Дивошани буду јесењи прваци. То им је успело и у сезони 2020/2021, али бројке из актуелне трке за бодовима су импресивније. Уписали су десет победа и пет ремија, уз гол-разлику 26:2, а једини су без примљеног гола у улози госта. Свих пет ремија, са Радничким (НП), Железничарем, Радничким (Ш), Слогом (Е) и темеринском Слогом, обележени су идентичним резултатом – 0:0. Између статива је блистао одлични голман Марко Тркуља, изданак школе Црвене звезде. Био је несавладан 1248 минута, при чему је од два добијена гола, један је пао из казненог ударца.
Озбиљног конкурента у борби за српколигашку визу, лидер има у Словену из Руме, чије играче, три стартна пораза, нису избацила из колосека. Кормило је преузео искусни тренер Зоран Грујић, па је чета из Борковачке долине на зимски предах отишла осокољена сјајном серијом од 10 победа и два ремија. Ударне игле тима, били су Брана Илић и Стефан Цвијић. Сходно офанзивној оријентацији, извојевано је неколико убедљивих победа, попут оних у двобојима са Шајкашом 1908 (9:0), Доњим Сремом 2015 (5:0), Слободом (5:2)… Румљани су три корака иза Хајдука, а већ треће пролећно коло доноси међусобни окршај у Дивошу.
Слога из Ердевика је већ седам узастопних сезона у овом рангу такмичења. Постала је синоним одличне организације и квалитетног играчког кадра, па одлични резултати нису изненађење. Тим тренера Владимира Шпоње има четири бода мање од комшија из Дивоша и није без шанси у борби за виши ранг. Ердевичани су пред својим навијачима уписали свих седам победа, а на неосвојиву тврђаву, у наставку сезоне, долазе и Хајдук и Словен. Улога златног џокера, припала је Борисаву Живковићу, улазио је са клупе и постигао седам голова.
Посматрано из угла фудбалера Јединства (Руменка), штета што је окончан јесењи део, јер су ухватили страховит залет и са пет победа у низу трасирали пут до четврте позиције. Видљив је рукопис тренера Дејана Вулетића, одлично познаје лигу, а дисциплина у игри осликала се кроз чињеницу да је мрежа нетакнута на последњих седам утакмица.
Идентичан број бодова, освојио је Индекс. ”Студенти” су припреме почели десет дана уочи старта првенства и у трку ушли са само једном пријатељском утакмицом, а због реконструкције терена, ривале нису дочекивали на свом Ђачком игралишту. Улога формалног домаћина на Клиси, није била препрека за свих осам победа, уз запажене партије Страхиње Илића, капитена Филипа Ивеље и штопера Бојана Бабића.
Железничар из Инђије је шестопласирани, а ових дана је ангажовао Горана Смиљанића (Раднички, Нови Београд), голмана Милоша Милиновића и Данила Живановића (Јединство, Стара Пазова), чиме шаље сигнал да ће бити тврд орах свима. Током уводна четири пролећна кола, распоред иде на руку, па тим, који се кроз летошњи бараж домогао овог ранга такмичења, може из сенке да помрси конце водећима.
Више се очекивало од Слободе из Доњег Товарника. Упркос чињеници да је непоражена на домаћем терену, четири пута је ремизирала, уз само седам бодова освојених у гостима, што је представљало кочницу за бољи пласман.
У златној средини, ушушкана је темеринска Слога, незгодна на свом терену, где је поражена само од Железничара. Црвено-бели су у сударима са водећима показали да могу сваком да буду камен спотицања, јер су ремизирали са Хајдуком (0:0) и победили Словен (1:0). Добру бодовну залиху за пролећне изазове, направили су фудбалери Ветерника, који су јесен украсили у последњем колу, када су победили Раднички из Нове Пазове – 6:0. Резултатски је подбацио Доњи Срем 2015, прошлу сезону је окончао као трећепласирани, а тренутно је тринаест бодова далеко од ове позиције. Током јесени, било је доста празног хода у тиму са Суваче, па је пролећна етапа прилика да се избришу минуси.
Дунав је кубурио са реализацијом, чак пет мечева је окончао идентичним резултатом (0:0), док су стрелци били прецизни само седам пута. Бивши српсколигаш из Старих Бановаца предњачи по броју ремија, уписао их је седам. Младост из Бачког Јарка, са подмлађеним тимом у односу на прошлу сезону, позиционирала се на 12. месту. Шансу је добијало и по седам бонуса међу стартерима, а Јарачани, сходно традицији, више бодова освоје у пролећном делу.
Више се очекивало од Радничког (НП), некадашњи прволигаш је разочарао, нарочито у другој половини јесењег дела, када је уписао чак седам пораза, а мрежа се на последња три меча затресла 15 пута. Активности у прелазном року, наговештавају да Пазовчани планирају да окрену лист и да брзо испливају из немирних вода.
Славија је, предвођена Елмиром Асанијем, стрелцем девет голова, освојила 12 бодова, а после подвлачења црте, дошло је до растанка са тренером Тихомиром Крсмановићем, кога је наследио Бобан Дашић. Доскорашњи тренер Ветерника, дрес Славије је носио у периоду од фебруара 2009. до августа 2012. године и на Салајку се враћа у новој улози.
Шајкаш 1908 није исти тим без голгетера Стевана Веселиновића, јунака летошњег баража, отуд и само осам постигнутих голова, уз три победе. Ковиљчани су повукли први потез у креирању плана за опстанак, ангажовањем тренера Ненада Церовића и не одустају у борби за хватање сламке спаса. Једини тим без победе је Раднички (Шид). Четири бода, Шиђани су освојили су кроз ремије са Младости, Железничарем, Хајдуком и Слободом.
Лига са девет бивших српсколигаша, јесенас је изазивала пажњу фудбалске јавности широм Бачке и Срема, а истинска доза узбуђења тек предстоји.
Марко Менићанин

7 АУТОГОЛОВА, у јесењем делу трке

7 КЛУБОВА, променило је тренере

39 ГОДИНА, има Данило Николић, капитен Хајдука

РАЦ ПРЕДЊАЧИ МЕЂУ БОНУСИМА

Александар Рац, везиста Јединства (Руменка), запао је за око, када су у питању бонуси. Рођен је 2003. године, играо је стандардно, а у Инђији је режирао победу и донео бодове вредне искорака међу четири најбоље екипе.

КВАРТЕТ ПО ДЕВЕТ ГОЛОВА

На врху листе стрелаца, са по девет голова, налазе Брана Илић и Стефан Цвијић (Словен), Стеван Веселиновић (Железничар) и Елмир Асани (Славија). Потпис испод седам погодака, ставили су Филип Ивеља (Индекс), Драгомир Каурин (Железничар), Бошко Паповић (Слога, Т), Дејан Живковић (Словен) и Борисав Живковић (Слога, Е).

БОРБА ДО КРАЈА: Томислав Требовац (СЛОГА, Е)