Време читања: 3 минута

ДОМИНАЦИЈА БРАТСТВА 2019 ИЗ ПРИГРЕВИЦЕ НА ВОЈВОЂАНСКОМ ”СЕВЕРУ”, НЕИЗВЕСНИЈЕ У БОРБИ ЗА ОПСТАНАК

Од три групе Војвођанске лиге, једино на ”Северу” може да се каже да је трка за српсколигашку визу, практично, завршена, јер водеће Братство 2019 има 14 бодова више од другопласираног ОФК Врбаса. Треба да се догоди чудо на пролеће, па да тим из Пригревице не прође први кроз циљ, а чуда се, како у животу, тако и на фудбалском правоугаонику – не дешавају често.
Мало је недостајало да лидер јесењу етапу оконча са максималним учинком, што се ретко дешава и у најнижим ранговима такмичења, али после импресивне серије од 14 победа уследио је реми на домаћем терену са Врбашанима – 1:1. Тим тренера Сретена Вилотића, постигао је највише (44), а примио најмање голова (6), као још један показатељ заслуженог освајања јесењих ловорика. Колико су Пригревичани били доминантни, показује и не мали број убедљивих победа, као против Крила Крајине (6:0), Обилића и Војводине (5:0), Херцеговца и Бајше (4:0), уз податак да је мрежа иза голмана Николе Ићитовића остала нетакнута на чак девет утакмица.
ОФК Врбас је другопласирани, а голгетерски надахнути били су Лука Краиновић и Матија Клисарић, постигавши више од половине свих голова Врбашана, јединих способних да се одупру налетима лидера. Посматрано кроз призму стабилности клуба и добре селекције кадра, реално је очекивати да наредне сезоне тим тренера Драгана Тепавчевића, уз даљи континуитет озбиљног рада, буде главни кандидат за освајање првог места.
Јесењу етапу шесте сезоне међу војвођанским лигашима, Младост из Бачког Петровца, под вођством искусног тренерског вука Стојана Илића, украсила је освајањем треће позиције. Упркос летошњем одласку 12 играча, исто толико их је стигло у Врбару, оправдали су поверење, па клуб, који у мају месецу прославља век постојања, има добре шансе да остане део водеће тројке. Имењак из Турије, као и претходних година, високо се котира, а склизнуо је на 4. место, због два пораза током завршних 180 минута. Хит јесени је Раднички 1905, новајлија из Бајмока, направио је крупан искорак са четири узастопне победе и постао део ударне петорке.
Слога (Чонопља) и Херцеговац, освојили су по 25 бодова, при чему је екипа из Гајдобре, уз лидера и Петровчане, без пораза на домаћем терену. Препород је одлично стартовао и до шестог кола био непоражен, али од половине октобра је победио само Слогу (1:0). Резултатски је подбацила Бајша, трку никад није окончала испод пете позиције, а тренутно је деветопласирана.
Раднички 1918 из Раткова се кроз бараж домогао вишег ранга и играо је у променљивом ритму, док се мрежа Сенте затресла чак 44 пута, највише захваљујући поразу од Бачке 1901 (2:11). Крај Сомборске капије се после осам узастопних српсколигашких сезона већ другу годину узастопно гледају мечеви ”Севера”, а након освајања друге позиције у претходном првенству нико није очекивао пласман Суботичана надомак опасне зоне.
Крила Крајине и Обилић очекује борба за опстанак, а у још тежој ситуацији је Војводина из Бачког Градишта, највеће разочарање. Градиштанци су ових дана веома активни по питању довођења играча, ангажовали су и трећег тренера у сезони и поручују да ће учинити све да ухвате сламку спаса. ОФК Младост АПА је освојила осам бодова, све пред својим навијачима, победивши Војводину и Раднички 1918, уз ремије са Сентом и Младости (Т).
За разлику од борбе за прво место, где је све, практично, већ решено, расподела карата у доњем делу табеле биће неизвесна. Из лиге ће сигурно испасти два најслабије пласирана клуба, уз неизбежан поглед ка српсколигашкој сцени, где су, сходно досадашњим резултатима, угрожени Станишић и ОФК Бачка, па број екипа испод црвене линије може да буде и већи…
М. Менићанин
11 AУТОГОЛОВА, током јесени

34 ПЕНАЛА, досудили су арбитри

435 ГОЛОВА, учинак стрелаца

МАКАР НАЈБОЉИ СТРЕЛАЦ

Никола Макар (Братство 2019), постигао је 19 голова и предводи листу стрелаца. Прате га Дарио Војнић (Бачка 1901) са 14 голова, Братислав Јелић (Младост, Турија) и Лука Краиновић (ОФК Врбас) са по 12 рецки. Матија Клисарић (ОФК Врбас) и Срђан Вуковић (Братство 2019) били су прецизни по девет пута, а следе Дарио Божичић (Раднички 1918), Ђорђе Целин (Сента) и Милован Вукас (Слога), режисери осам погодака.

ОБИЛИЋ И ВОЈВОДИНА БЕЗ РЕМИЈА

Домаћини су, уз 284 гола, уписали 75 победа, четрнаест пута било је нерешено (најчешћи резултат 1:1), док су се гости, са 151 поготком, радовали 31 пут. Обилић и Војводина су једини тимови без ремија.