Време читања: 4 минута

A СЕЛЕКЦИЈА

Репрезентација Србије игра у петак, 24. марта први меч у квалификацијама за Првенство Европе које се 2024. године одржава у Немачкој. Два дана пред дуел на стадиону „Рајко Митић“ у Београду, на конференцији за медије у СЦ ФСС у Старој Пазови, били су Никола Миленковић и Марко Грујић.

Нови циклус, нова очекивања после Првенства света у Катару?

-Била су велика очекивања у Катару, могли смо и више да пружимо, нисмо успели, то остаје иза нас и окрећемо нову страницу. Пред нама су квалификације за Првенство Европе, нема лаких утакмица, у сваки меч морамо ући са вером у себе и максималном концентрацијом. Мислим да имамо добре шансе да се квалификујемо, верујем да можемо да поновимо игре из квалификација за Светско првенство – рекао је Никола Миленковић.

Слишно размишља и Марко Грујић…

-Сигурно да смо сви очекивали више на Првенству света у Катару, требало је времена да преболимо тај неуспех. Сада смо сви ту на новом почетку, жељни и мотивисани да успемо у новом циљу и остваримо пласман на Првенство Европе – јасан је Марко Грујић.

Дешавало се у прошлости да имамо проблема са условно речено слабијим селекцијама?

-Морамо да гледамо нас, немамо страх, све респектујемо али верујемо у себе и квалитет који имао – каже Никола Миленковић.

О страху од неуспеха као отежавајућој околности?

-Немамо страх од ривала, искрено играли смо и против јачих селекција па смо успевали да се изборимо и пронађемо пут до успеха. Све поштујемо, сваког ривала, али знамо колико можемо и шта желимо – не оставља дилему Марко Грујић.

Да ли играчима представља оптерећење чињеница да нисмо били учесници самита најбољих европских селкција пуних 24 године?

-Кад почне утакмица нико о томе не размишља. То је чињеница која није пријатна када причамо пре утакмице, али кад почне меч онда мислимо само како да победимо и освојимо три бода – искрен је Марко Грујић, а Никола Миленковић само потврђује његове речи.- То је за нас само мотив више да будемо генерација која ће после 24 године да оствари пласман на једно тако велико и важно такмичење.

Селектор је рекао да ће акценат бити на већој концентрацији, између осталог и игри одбране? Послао је и јасно упозорење да нема лаке групе и лаких ривала, напротив.

-Сви играмо и одбрану и напад, дали смо много голова у претходним утакмицама, а сигурно да морамо имати још бољу концентрацију како би побољшали игру у фази одбране. Постижемо много голова, ако би поправили и одбрану било би добро за све – истиче Никола Миленковић.

Офанзиву хвали и Грујић, уверен да ће бити боље и када се ради о дефанзиви…

-Да, акценат је ових дана био и рад на том дефанзивном плану. Имамо добру офанзиву, постижемо много голова, стварамо велики број шанси, сада само још да затегнемо игру у дефанзиви и биће све како треба. Морамо сви заједно да се бранимо и сви заједно да нападамо, што пре усвојимо те ствари, бићемо још бољи – рекао је Марко Грујић.

О конкурентима у групи?

-Не бих никога издвајао. Све зависи од нас, мислим да се ми питамо највише – каже Никола Миленковић, а респект и поштовање показује и Марко Грујић, уз напомену да све зависи од Србије.-

Свака селекција има своје квалитете, али и мане, које смо анализирали. Покушаћемо све да искористимо и изађемо као победници из наредна два меча.

О дебитантима?

-Најважније да се они осећају као да су већ дуже време са нама. Трудимо се да им тај период адаптације што брже прође, да се ослободе и да играју своју игру. Сви смо тим и идемо ка заједничком циљу – каже Марко Грујић.

Посета и подршка навијача?

-Мислим да подршку треба да заслужимо, игром и резултатима. Свака подршка нам значи, трудићемо се да победимо Литванију, затим и Црну Гору, а онда ће и подршка бити боља у јуну када настављамо пут ка Немачкој – каже Марко Грујић, а Никола Миленковић је закључио.- На нама је да на најбољи начин представљамо своју земљу, пружимо свој максимум, а то ће верујем народ да препозна.