Време читања: 3 минута

ПУНО ЗАГОНЕТКИ НА ВРХУ ВОЈВОЂАНСКОГ ”ЈУГА”, УСИЈАЛО СЕ И У БОРБИ ЗА ОПСТАНАК

Трка за бодовима у војвођанској равници, ушла је у завршницу, преостало је 360 минута да се реше бројне загонетке на ”Југу”, где је отворена борба за српсколигашку визу и опстанак. На врху се издвојио квартет екипа, распоређен у размаку од два бода, са идентичном жељом – пласманом у виши ранг.
Словен носи штафету и са 54 бода држи све у својим рукама. Максималан учинак у преостала четири кола, отворио би врата српсколигашке позорнице, јер би такав биланс тим из Борковачке долине учинио независним од резултата пратилаца. Румљани имају гостовања у Ковиљу и Ердевику, док на свом терену дочекују Раднички (Ш) и Доњи Срем 2015. Можда и најтежи испит у преостала четири кола, чета тренера Зорана Грујића полаже сутра у гостима код Шајкаша 1908, јер домаћину гори под ногама.
Хајдук из Дивоша има бод мање и вреба кикс лидера. Јесењи првак овог викенда очекује комшијски окршај у Ердевику, као највећи изазов, а потом мечеви са Доњим Сремом 2015, Ветерником и темеринском Слогом. Две узастопне победе, улиле су додатно самопоуздање пред расплет никад занимљивијег првенства.
Дерби 27. кола, биће одигран на терену са вештачком подлогом у Инђији. Копља ће укрстити Железничар и Слобода, тимови са највише бодова освојених у пролећном делу. Железничар је једини пролећни кикс имао у Ковиљу, док је у дербијима са Хајдуком и Словеном, у улози госта, остао непоражен. Преостали ривали чете тренера Владимира Ливаје су Јединство (Руменка), Дунав и јарачка Младост.
Слобода из Доњег Товарника је имала дванаест бодова мање од првопласираног, али сјајном пролећном серијом без пораза умешала се у борбу за прво место. Одличну форму најбоље илуструје серија од осам победа, при чему су играчи тренера Милоша Ђокића победили конкуренте Словен (2:1) и Хајдук (1:0). Тест спремности за искорак ка већој сцени, биће у Инђији, против одбране која је у наставку сезоне примила само четири гола.
Усијало се и на зачељу, тражи се сапутник Шиђанима ка нижем рангу. Испод црвене линије, тренутно је бивши прволигаш Раднички (НП), који гостује у Шиду и Пећинцима, а дочекује Слогу (Е) и Ветерник. Због бодовног дефицита, неопходно је ослушкивати дешавања на терену конкурената. Младост је два корака испред, а Јарачанима са Дунавом предстоји, можда и пресудна утакмица, у настојањима да ухвате сламку. Два месеца су без победе и уочи два узастопна гостовања, Индексу и Славији, тријумф је императив.
Миран сан немају ни фудбалери Шајкаша 1908, а да су бирали кога од ривала да избегну за предстојећа два кола, вероватно би у том кругу били Словен и Слобода. Упркос незгодном распореду, навијачи некадашњег српсколигаша из Ковиља, уздају се у браћу Стевана и Лазара Веселиновића, способне да једним потезом преломе меч.
Дунав је нанизао три пораза и одлази на Ливадицу. Под Баиром је домаћин Индексу и Шајкашу 1908, док у међувремену гостује Железничару. Из угла ”аласа”, окршај са Јарачанима, подједнако је важан колико и домаћину.
Три узастопне победе, довеле су фудбалере Славије у лагоднију ситуацију, па Новосађанима мало недостаје да се теоретски осигурају. Девет бодова више у односу на зону испадања имају фудбалери Доњег Срема 2015 и треба да ударе печат на статус кроз мечеве са Слогом (Т), Хајдуком, Радничким (НП) и Словеном. Ове сезоне ”Југ” је померио границе, па је најзанимљивије такмичење северно од Дунава. Кулминација узбуђења се тек очекује, пошто није искључено да коначан сценарио расплета буде написан тек у последњем колу.
М. Менићанин


29 БОДОВА, освојила је Слобода у пролећном делу трке


БРАНА ИЛИЋ ПРВИ СТРЕЛАЦ

Брана Илић је прва виолина Словена и, са 18 голова, водећи стрелац каравана. Прате га саиграч Стефан Цвијић и Елмир Асани (Славија), уписали су 15 рецки, док је Милош Јосимов, штопер Слободе, постигао 13 голова. Младен Галић (Хајдук), ставио је потпис испод дванаест погодака.