Време читања: 2 минута

БАЗИЧНИ ФУДБАЛ

Поштовани пријатељи и сарадници,

Позивамо Вас да присуствујете обележавању Дана базичног фудбала у Војводини.

Вишегодишње одржавање УЕФА дана базичног фудбала прерасло је у традиционалан догађај који се обележава последње недеље септембра у склопу Европске недеље спорта Европске комисије.

Свој допринос програму на територији Војводине даје и Фудбалски савез Војводине, а домаћин овогодишње централне манифестације је Зрењанин.

Учесници ће се окупити у четвртак 28. септембра 2023. године у школској сали основне школе „Жарко Зрењанин“, Ђурђа Смедеревца 78, а почетак је заказан за 10 часова.

Планирано је активно учешће више од 100 девојчица и дечака основношколског узрасзта, удружених око идеје и вештине фудбала. Славиће се једнакост, равноправност, способност и воља деце различитог узраста и пола.

На тај начин фудбал ће још једном ставити до знања свима да различитости на терену не постоје, да је мера успеха радост и да је мало потребно да бисмо сви заједно напредовали што и јесу основне идеје програма базичног фудбала.

Подсетићемо Вас да програм базичног фудбала Уније европских фудбалских асоцијација (UEFA Grassroots programme) исти дефинише као сваки фудбал који није професионални и није врхунски.

Базични фудбал подразумева све видове фудбалског спорта без обзира на ниво способности, пол, старост, облик и димензије игралишта и врсту фудбалске игре.

Укратко, то је фудбал који играју масе на нивоу где су учешће и љубав према игри главни покретачи.

“Базични фудбал је жила куцавица фудбала. Без базичног фудбала, не би било елитног фудбала”, јасан је председник УЕФА Александер Чеферин.

Учесници овогодишње манифестације биће зрењанинске школе и клубови: ОШ “Жарко Зрењанин”, ОШ “Серво Михаљ”, ОШ “Вук Kараџић”, ОШ “Петар Петровић Његош”, ОШ “Доситеј Обрадовић”, ОШ “Ђура Јакшић”, Школа за основно образовање деце са сметњама у развоју “9.мај” и ЖФK “Пролетер”.

Фудбалски савез Војводине је за сваку од наведених школа обезбедио реквизите за тренинг (мајице, лопте, маркери, чуњеви, мердевине, капије) које ће им користити у даљем бављењу спортом.

Планирано је да деца уз тренере млађих категорија, који ће их стрпљиво, вешто и стручно водити прођу кроз 8 полигона постављених у школској сали и на крају одиграју утакмице без такмичарског значаја.

Подршку деци и професорима у очувању и неговању рада са децом пружили су Фудбалски савез Србије као кровна организација, Град Зрењанин као домаћин, Спортски савез града Зрењанина, Савез за школски спорт града Зрењанина и Фудбалски савез града Зрењанина.

Они без којих ово све не би било могуће су свакако и Покрајински секретаријат за спорт и омладину АП Војводине, те Фудбалски савез Војводине као главни организатор манифестације.

Циљ окупљања је указивање на значај базичног фудбала за најмлађе, за њихово здравље, образовање и опште благостање. Играње фудбала их одржава активним и учи их кључним животним вештинама, као што су тимски рад и поштовање.

Очекујемо да као и сваке године непогрешиви дечији осмеси и радост после показног тренинга, прилагођеног само њима, још једном потврде да је улагање у најмлађе, као базу и будућност сваког спорта, највреднија ствар.