Време читања: 2 минута

ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ У НЕМАЧКОЈ 2024

Очи фудбалске Европе и света биће 2. децембра (18,00) у велелепном здању Филхармоније на Елби, граду Хамбургу, једном од десет градова домаћина предстојећег Првенства Европе у Немачкој, граду у коме ће се у суботу одржати жреб групне фазе самита најбољих европских селекција, а у лето 2024. Хамбург ће бити домаћин и четири меча групне фазе, као и четвртфиналног дуела ЕП. Србија се први пут од осамостаљења налази у одабраном европском друштву, практично од 2000. када је државни тим, тада под именом СР Југославија, био учесник Првенства Европе у Белгији и Холандији.

У делегацији ФС Србије у Хамбургу, због приватних обавеза, неће бити председника Драгана Џајића и директора свих селекција Ненада Бјековића, а Савез представљају потпредседник Бранислав Недимовић, генерални секретар Јован Шурбатовић, селектор Драган Стојковић, директор спортског сектора Мирослав Тањга, директор А селекције Стеван Стојановић, директор медијског сектора Небојша Петровић,  тим менаџер А тима Немања Филиповић и портпарол Милан Вуковић.

Европско првенство одржава се од 14. јуна до 14. јула 2024. године у десет градова: Берлину, Минхену, Дортмунду, Штутгарту, Гелзенкорхену, Франкфурту, Хамбургу, Дизелдорфу, Келну и Лајпцигу. Први меч се игра у Минхену, финале у Берлину.

Селекције се налазе у четири шешира. У првом су домаћин Немачка, затим Португалија, Француска, Шпанија, Белгија и Енглеска. Други шешир чине Мађарска, Турска, Румунија, Данска, Албанија и Аустрија. У трећем се налазе Холандија, Шкотска, Хрватска, Словенија, Словачка и Чешка. У четвртом шеширу је актуелни шампион Европе Италија, затим Србија, Швајцарска и будући победници баража А, Б и Ц дивизије Лиге нација.

После жреба, када буде познато у којим градовима ће Орлови играти, следи и одабир базе где ће наша репрезентација боравити током Првенства Европе у Немачкој.