110 година ФК Војводина!

Време читања: 2 минута
ВОШО, СРЕЋАН РОЂЕНДАН!

Фудбалски клуб Војводина са задовољством позива све своје навијаче, суграђане и симпатизере који у срцу носе бело-црвену боју, да заједно прославимо јубиларни 110. рођендан наше „старе даме“.

Срце Српске Атине биће домаћин свима који воле Војводину, данас (6. март) на платоу испред Српског Народног позоришта са почетком у 19 часова.


Драги наши Војводинаши, век постојања није мала ствар, а када на тај век додате и још једну деценију, онда је то за понос свих нас, подсетник величине наше „старе даме“ са којом се радујемо и тугујемо, и у добру и у злу.

Као што и наш слоган каже „ми смо једно, то је наша снага“, баш тако и желимо да се у среду у центру нашег Новог Сада окупимо под нашом плавом звездом и уживамо у тактовима и ритмовима новосадског Биг Бенда.


За све оне који нису у Новом Саду или су спречени да присуствују овом свечаном догађају, телевизија Арена спорт 3 од 19 сати, преносиће уживо дешавања са Вошине прославе 110. рођендана.

 

 

 

 

 

Фудбалски клуб Војводина основан је шестог марта 1914. године у Новом Саду, од стране ученика Велике српске православне гимназије, која данас носи име гимназија “Јован Јовановић Змај”. Међу њима су били будући универзитетски професор Владимир Милићевић, будући хемичар Миленко Хинић, будући правници Раденко Ракић, Каменко Ћирић и Коста Хаџи, будући текстилни индустријалац Миленко Шијаков, затим његов брат Ђорђе и отац Сава, као и Гојко Тошић, Ђорђе Живанов, Бранко Госпођиначки и Живојин Бајазет.

Одлука о оснивању ФК Војводина била је жеља српске омладине у Новом Саду да добије свој спортски клуб око којег ће се окупљати. У то време, у Новом Саду, који је тада припадао Аустро-угарској монархији, постојала су само три фудбалска клуба: мађарски НАК и УАК и јеврејски Јуда Макаби.

Узимајући у обзир затегнуте политичке односе између Аустро-угарске и Србије и чињеницу да је Први светски рат већ био на помолу, аустро-угарске власти нису благонаклоно гледале на оснивање српског клуба у Новом Саду. Из тог разлога, млади средњошколци морали су кришом да оснују Војводину, практично у илегали. То је учињено у штрикерској радионици чика Саве Шијакова, у Темеринској улици број 12, на месту Технометала. Одлучено је да име клуба буде Војводина, као асоцијација на некадашње Војводство Србија и Тамишки Банат, круновину Аустријског царства које је постојало између 1849. и 1861. године, а које је настало у складу са привилегијама које је аустријски цар дао Србима још давне 1691. године.

Поделите са другима!

Go to Top