Време читања: 4 минута

ЛЕГЕНДАРНИ ИГРАЧ И ФУНКЦИОНЕР, ИЗАБРАН ЗА НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА ФУДБАЛСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ

У Спортском центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови, одржана је ванредна изборна Скупштина ФСС која ће остати упамћена по избору новог председника Фудбалског савеза Србије – Драгана Џајића. Легендарни ас, званично најбољи српски фудбалер 20. века, затим и успешни функционер, добио је поверење делегата Скупштине ФСС да у наредне четири године води фудбалску Србију.

На почетку седнице присутне је поздравио представник УЕФА Никола Лука…

-Желим да вам пренесем поздраве из УЕФА. Драго ми је да присуствујем данашњој седници. Очекујем да ћемо после двогодишњег процеса реформи имати демократске изборе у фудбалској организацији. Усвајање Статута 2021. године је био добар пут, сада имамо снажан и чврст оквир који се засница на демократији. Ове промене праћеме су и на регионалном нивоу, кренули смо од најнижег нивоа хијарархије. Мислим да је поштено рећи да је на том путу било и препрека, али после свега могу да кажем да сте на добром путу. Честитам Ненаду Бјековићу и Јовану Шурбатовићу који су фудбалски брод Србије водили кроз ове две веома бурне године. Саданаравно очекујемо наставак модернизације Савеза са новим људима који ће данас ступити на дужност. Желим да честитам Немањи Видићу на кампањи, а посебно Драгану Џајићу, гегендарном играчу и функционеру, истовремено му пожелим много успеха на месту председника Фудбалског савеза Србије – рекао је Лука Никола.

И Хајди Беха која је представљала ФИФА захвалила се на лепом пријему и пожелела свима много успеха…

-Желим да вам пренесем поздраве председника ФИФА Ђанија Инфантина, честитам Србији на учешћу на СП у Катару, селектору Драгану Стојковићу и пожелим да буду успешни и на путу до СП 2026. које се одржава у САД, Канади и Мексику. Драго ми је да могу да похвалим и ваше активности када се ради о женском фудбалу, ваша најбоља репрезентација победила је Немачку, земљу из које долазим. Било би ми драго уколико успете да се пласирате на следеће Светско првенство. На крају и честитке Драгану Џајићу на избору за председника фудбалске организације, желим му много успеха у даљем раду – изјавила је Хајди Беха.

Седници Скупштине присуствовало је 79 од 85 делегата. Присутни су видели филм о свему оствареном у претходних неколико година, а Јован Шурбатовић, генерални секретар наше организације, у кратким цртама сублимирао је остварене резултате у претходном периоду.

Делегати су са 78 гласова ЗА и само једним гласом против усвојили Извештај о раду генералног секретара Јована Шурбатовића. После краће дискусије усвојен је и Финансијски извештај. На крају или почетку, приступило се избору председника Фудбалског савеза Србије. Са 78 гласова ЗА нови председник Фудбалског савеза Србије је Драган Џајић, велико име српског и југословенског фудбала. Легендарни ас и функционер, власник 36 клупских трофеја.


БИОГРАФИЈА

Легендарни играч, затим и фунционер. Званично најбољи српски фудбалер 20. века, освајач бројних титула и признања. Драган Џајић је рођен у Убу 30. маја 1946. године. У Црвену звезду је дошао као петнаестогодишњак, после маестрално одиграног јуниорског турнира у Ваљеву. Требало му је само шест месеци да заслужи позив у сениорски тим, дебитовао је 8. јуна 1963. године против подгоричке Будућности.

Драган Џајић је најтрофејнија личност у историји Црвене звезде. Као играч, директор и председник освојио је 31 званичан трофеј: 16 шампионских титула, 12 купова, Куп шампиона, Интерконтинентални куп и Средњоевропски куп. Био је играч највећег светског кова. Прву титулу у црвено-белом дресу освојио је 1964. године, а остаће упамћен и као предводник генерације која је прва у историји забележила хет-трик у тадашњој лиги Југославије (1968, 1969, 1970). Петом титулом првака окитио се 1973, а четири пута је подизао пехар намењен освајачу националног купа.

После одласка из најтрофејнијег српског клуба, уписао је и две године иностране каријере у француском прволигашу Бастији, за коју је одиграо 80 мечева. Уследио је повратак међу црвено-беле за које је играо све до опроштајне утакмице 28. маја 1978. године у Мостару. Статистика каже да је забележио рекордних 590 мечева у Звездином дресу и постигао 287 голова. Поставио је низ клупских рекорда који ће тешко бити надмашени.9

Дрес Југославије Џајић је облачио 85 пута уз 23 гола, држао је од 11. октобра 1972. рекорд по броју утакмица за Плаве све до октобра 2004. године. Дебитовао је 17. јуна 1964. против Румуније, а опростио се од националне селекције 16. септембра 1979. у мечу са Аргентином.

Играо је на Европским првенствима 1968. у Италији кад је стигао до финала и у Југославији 1976. године. Био је учесник Мондијала 1974. у Немачкој. Четири пута је играо за селекцију Европе (Лисабон 1970, Москва 1972, Хамбург и Базел 1973) два пута за тим света (Рио 1968. и Париз 1969).

УЕФА је за прославу 50 година постојања бирала идеални тим 20. века и у конкуренцији 50 фудбалера био је и Драган Џајић.

После изузетне играчке каријере Џајић је 1979. године постао технички директор Црвене звезде. Формирао је тим који је 1991. постао првак Европе и света, тако је исписана најлепша страница у историји Црвене звезде. Осим места техничког директора, Џајић је од 1998. године, обављао у два мандата (1998-2004, 2012-2014) и функцију председника клуба. Као директор и председник Црвене звезде освојио је 11 првенстава, осам купова, Куп шампиона и Интерконтинентални куп.

У децембру 2014. године, одлуком Скупштине Црвене звезде, Џајић је изабран за почасног председника Црвене звезде. Од 14. марта 2023. године налази се на функцији председника Фудбалског савеза Србије.