Време читања: 6 минута
ЦЕНТАР ЗА ЕДУКАЦИЈУ ФУДБАЛСКИХ ТРЕНЕРА ФСВ

У понедељак, 26. фебруара 2024. године, на Факултету за спорт и физичко васпитање  у Новом Саду (Ловћенска 16) са почетком у 18 часова одржан је занимљив и изузетно посећен семинар за тренере Српске лиге ВОЈВОДИНА, Војвођанских фудбалских лига и ОКП лига (млађих категорија).

Семинар је отворио менаџер едукације Центра за едукацију фудбалских тренера Фудбалског савеза Војводине Спасоје Јелачић поздравивши све пристутне. Изразио је задовољство бројношћу тренера и поздравио уважене госте: генералног секретара ФСВ Миодрага Цвијића, менаџера едукације Фудбалског савеза Београда Далибора Зорка и професора Лајоша Кокаија, доајена војвођанског спорта.

Пре самих предавања додељена је и плакета за најбољег тренера у 2023. години у лигама Фудбалског савеза Војводине тренеру Железничара из Инђије Владимиру Ливаји. Извршни одбор је одлуку о овој награди донео на својој седници одржаној 02. фебруара, а Владимир је признање заслужио оствареним резултатима, како у Војвођанској лиги Југ у којој је његова екипа завршила као првопласирана у сезони 2022/23; тако и у првом делу сезоне 2023/24. у којој је Железничар пружио одличне игре и тренутно се као новајлија налази на другом месту Српске лиге Војводина. Награду му је уручио генерални секретар  ФСВ Миодраг Цвијић, а у изјави за званични ЈуТјуб канал ФСВ Владимир се захвалио на награди и изнео своје утиске и очекивања у наставку првенства.

Након кратке церемоније дошао је ред и на уважене предаваче. Професор доктор Марко Стојановић са Факултета за спорт и физичко васпитање Универзитета у Новом Саду одржао је занимљиво предавање на тему „Тренинг снаге са млађим категоријама .

Марко  је уважени спортски научник и кондициони тренер.

Основне и последипломске студије завршио је на Факултету физичке културе у Новом Саду, а уједно је и дипломирао на вишој кошаркашкој школи у Београду.

Докторирао је 2008. године, у области спортских наука под менторством проф.др Сергеја Остојића.

Преко двадесет година ангажован је у области дијагностиковања, контроле и праћења стања тренираности и кондиционе припреме врхунских спортиста.

Током своје професионалне каријере је одржао више предавања из области Теорије тренинга, Антропомоторике и функционалних тестирања на стручним скуповима и семинарима у земљи и иностранству, а на нашем факултету предаје предмете Kошарка и Теорија спортског тренинга.

Објавио више од 40 радова у референтним међународним часописима из области спортских наука и био позивни предавач на више међунароних конференција.

Обављао је функцију спортског научника у националном тиму Србије у фудбалу и кадетске женске кошаркашке репрезентације, као и националног тима Румуније у кошарци (мушкарци и жене).

Био је кондициони тренер ФK Партизан и ФK Олимпија (Љубљана), а такође је и персонални тренер многим врхунским кошаркашима и фудбалерима.

На почетку предавања је нагласио невероватну брзину којом се развија спорт и спортска наука, те скраћење времена застаревања информација и повећање бројности чланова стручних штабова у врхунском спорту. Сложеност процеса тренинга довела је већег број уско специјализованих тренера који се баве само својим делом процеса уклапајући га у „већу слику“ – комплетан процес којим управља шеф стручног штаба који у таквом констелацији све више постаје менаџер. Могуће је претпоставити како ће у будућности усложњавање тренинга на врхунском нивоу довести до потребе за теоретичарима спортског тренинга који ће вршити планирање комплетног тренажног процеса. Као пример за такву ситуацију навео је тренутну ситуацију у Манчестер Ситију чији стручни штаб број преко 20 тренера укључујући и психологе и  научнике из области спорта и теорије спортског тренинга.

У наставку је научним доказима из низа радова разбио предрасуде о штетности тренинга снаге код млађих категорија. Чињенице говоре да је истина управо супротна, да је развој снаге код деце оно што побољшава, осим саме изведбе, и остале перформансе те значајно повећава отпорност на повреде. Наравно, нагласак је на томе да се тренинг изводи у конторлисаним условима уз присуство компетентних стручњака. Нагласио је и да је тренинг снаге може маскимално вршити у свим развојним фазама, док остале моторичке способности варијају у зависности од узраста. Важно је истаћи да је а спровођење тренинга снаге код спортиста важан број тренажних година, а не биолошки узраст. То значи да ће извођење сложенијих вежби са оптеређењем попут тржаја и набачаја зависти од искуства које спортиста има у припреми за исте, а не од његовог беоја година. Предавање је учинио занимљивијим анегдотама из своје богате тренерске праксе, поготово оним блиским присутној публици из фудбалске репрезентације Србије.

Друго предавање чија је тема била „Тренер за памћење“ одржао је Андрија Герић, прослављени и трофејни одбојкаш и спортски психолог.

Андрија је са одбојкашком репрезентацијом Југославије освојио бронзану медаљу на Олимпијским играма 1996. у Атланти и златну медаљу на Олимпијским играма 2000. у Сиднеју. Са репрезентацијом, за коју је наступао 15 година,  је још освојио златну медаљу на Европском првенству 2001. Играо на позицији средњег блокера за познате европске клубове као што су Лубе Мачерата из Италије и Фенербахче из Турске.

Иза њега је 20 година искуства у врхунском одбојкашком спорту, много успона и падова, финалних утакмица, повреда и победа.

После каријере се академски едуковао и стекао звање дипломираног психолога и у исто време завршио НЛП методологију за Менталног тренера.

У раду користи знања из психологије и практичне психологије и трудим се да спортиста може да примени све оно што раде одмах на првом тренингу и првом мечу или трци.

До сада је радио са преко 450 спортиста из разних спортова попут: фудбала, кошарке, одбојке, тениса, рукомета, ватерпола, атлетике, шаха, бициклизма, једрења, џиу-џице, ММА, K1, триатлона, пливања, стоног тениса, голфа, мачевања, јахања, текводоа и осталих спортова.

Његова мисија је помоћи спортистима да се остваре, побољшаљу свој резултат и достигну све оно о чему сањају.

Андрија је одмах на почетку одустао од класичне форме предавања и учинио га је интерактивним. Тренери су активно учествовали у дискусији која је „натерала“ све присутне да промисле о питањима која су отворена у разговору.

Присутни су „претресли“ улогу и значај тренера, као и све особине које мора да поседује и какав однос са играчима треба да развије.

Неконвенционално предавање заинтересовало је тренере који су радили менталне вежбе и размењивали идеје и искуства.

Андрија је тренерима понудио конкретне савете за решавање ситуација како у игри, тако и у тренажном процесу.

Било је речи о треми, разлици о квалитету изведбе на тренингу и на утакмици, значају менталног „пражњена“ пре давања савета и речима које треба и не треба користити у обраћању.

Као и први предавач, Андрија је добио велики аплауз уз видљиво задовољство присутних новим сазнањима која су стекли на овом семинару.

Семинар је затворио Спасоје Јелачић констатујући да се излазак из строго фудбалских тема показао као пун погодак и нагласивши значај ширине за развој и рад тренера. Искористио је прилику да тренере обавести о надолазећим промена у лиценцирању тренера млађих категорија које наступају од сезоне 2024/25. (UEFA Youth лиценца).